Cronica serii – Statele Unite vor să izoleze complet Iranul

1. Statele Unite au înăsprit campania de „presiune maximală” asupra Iranului, anulând derogările care permiteau Teheranului să vândă petrol către opt țări. Președintele Donald Trump intenționează astfel să „aducă la zero exporturile” de petrol iranian și să „priveze regimul de principala sa sursă de venituri”, a anunțat Casa Albă. Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și Grecia vor trebui să stopeze orice astfel de achiziție. Măsura se anunță deosebit de delicată pentru India, aliat strategic al Statelor Unite și al treilea importator mondial de petrol, unde circa 10% din importuri provin din Iran. „Dacă nu respectați acest lucru, vor exista sancțiuni” americane, a avertizat șeful diplomației americane, Mike Pompeo. (Hotnews)

2. În pofida unui mediu geopolitic tot mai complex, apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) de la nivel global înregistrează un record al ultimilor 10 ani. Potrivit celei de-a 20-a ediții a raportului Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual derulat în rândul a peste 2.900 de directori executivi din 47 de țări, companiile continuă să folosească achizițiile pentru a-și construi bazele unei creșteri viitoare solide, pe fondul unei incertitudini în creștere. Aproape șase din zece companii la nivel mondial (59%) planifică acum să facă o achiziție în anul următor, în creștere de la 52% cu 12 luni în urmă. „România continuă să fie atractivă pentru investitorii străini, ca urmare a unei performanțe în creștere a consumului și a puterii de cumpărare. Sectoarele de interes sunt atât cele tradiționale, ca cel al petrolului și gazelor sau al energiei, cât și cel de tehnologie, care înregistrează o efervescență crescută”, arată Florin Vasilică, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY România. (Profit.ro)

3. Mai puțin de 1% din populația Angliei, inclusiv cei din casa regală, aristocrați, miliardari, dețin cam 50% din terenurile țării. (NYTimes)

4. În primul trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 0,8% față de ultimele trei luni din 2018. Pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv, Brașovul s-a situat în fruntea clasamentului creșterilor de preț din marile orașe ale țării. Aici, apartamentele s-au apreciat cu 2% în primul pătrar din 2019 și, respectiv, cu 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro pe metru pătrat util. Cluj-Napoca se situează pe a doua poziție, prețul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 și, respectiv, cu 6,4% în ultimul an (până la 1.560 de euro pe metru pătrat util). În București, locuințele s-au scumpit cu 1,3% în T1 2019 și, respectiv, cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro pe metru pătrat util. Pe primul loc în clasamentul național al scumpirilor se află, astfel, Botoșaniul, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro pe metru pătrat util. (Profit.ro)

5. În ciuda majorărilor salariale repetate din sectorul public, doar trei din zece angajați spun că ar lua în calcul să lucreze într-o instituție de stat în viitorul apropiat. Cei mai mulți angajați, adică aproximativ șase din zece, rămân interesați de companiile private, în timp ce 9% ar vrea să lucreze în propria companie, arată datele unui sondaj efectuat de BestJobs. (Profit.ro)

6. Deputatul PSD de Argeş Nicolae Georgescu părăseşte PSD şi se înscrie în Pro România, declarându-se dezamăgit că în judeţul Argeş a ajuns ca valorile de stânga să fie reprezentate de un personaj precum Cătălin Rădulescu – Mitralieră. (News.ro)

7. Huawei și-a prezentat, pentru prima oară, rezultatele financiare la nivel de trimestru. Pentru primele 3 luni ale acestui an, în ciuda presiunile făcute de Statele Unite, compania chineză a înregistrat venituri de $26,8 miliarde, în creștere cu 39% comparativ cu trimestrul 1 al anului trecut. (CNBC)

8. Samsung va amâna evenimentul de lansare al primului său smartphone pliabil în China de săptămâna aceasta. Problemele cu locația și investigațiile interne privind spargerea ecranului și defectarea balamalelor sunt cele mai posibile cauze pentru amânarea lansării. (Profit.ro)

9. Waikiki, celebra plajă din Hawaii, ar putea fi inundată în curând, din cauza creșterii nivelului apelor, iar capitala Honululu va suferi inundații în următorii 15-20 ani conform unui raport care atrage atenția asupra schimbărilor climatice. (AP)

10. Emisia The Weather Channel a fost întreruptă timp de aproximativ 90 de minute de un atac cibernetic. Experții în domeniul securității suspectează că ar fi fost vorba de infectarea rețelei cu un ransomware. (ThreatPost)
Ți-ar mai putea plăcea
În jur de 1 milion de bugetari vor avea salariile majorate de la 1 august – Cronica serii
Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina – Cronica serii