Astronomii au descoperit o structură cosmică ce ar putea schimba teoriile despre Univers – Cronica Spațială
1. NASA a amânat cu un an, până în septembrie 2026, misiunea Artemis III care va trimite patru astronauți pe Lună. Tot cu un an, până în septembrie 2025, a fost amânată și misiunea Artemis II, în care se va face un ocol al Lunii. Amânarea este cauzată de întârzierea cu care SpaceX dezvoltă landerul lunar și cu care Axiom Space dezvoltă costumele pentru activităși extravehiculare, dar și din cauza identificării unor defecte la capsula Orion. (NASA)
2. Astronomii au identificat în afara galaxiei noastre un semnal de raze gamma mult mai puternic și într-o zonă complet diferită decât cea în care se așteptau să identifice un astfel de semnal atunci când au folosit telescopul Fermi al NASA pentru o serie de cercetări. Pentru moment, astronomii nu au o explicație pentru descoperirea făcută. (NASA)
3. Astronomii au identificat o structură cosmică în formă de inel cu un diametru de 1,3 miliarde de ani-lumină care se află la o distanță de 9 miliarde de ani-lumină de Pământ. Noua structură pare să nu respecte o teorie potrivit căreia, la o anumită scară, universul este omogen și arată identic în orice direcție, ceea ce ar putea schimba teoriile acceptate în prezent despre Univers. (The Guardian)
4. Astronomii au obținut dovezi că în roiurile masive de galaxii condițiile de formare a stelelor nu s-au schimbat în ultimii 10 miliarde de ani. Datele au fost obținute cu ajutorul Observatorului Chandra al NASA, care a studiat mai multe roiuri de galaxii. (NASA)
5. Cercetătorii de la Centrul Spațial Goddard al NASA au descoperit o formațiune de nori și gaze reci în apropierea galaxiei spiralate NGC 4945, ceea ce oferă indicii suplimentare despre modul în care au evoluat galaxiile în timp astronomic. (NASA)
6. Astronomii au descoperit accidental o galaxie neagră cu gaze primordiale care la prima vedere nu are nicio stea. Totuși, cercetătorii consideră că galaxia ar putea avea stele care dintr-un motiv sau altul nu sunt vizibile. (Green Bank Observatory)
7. Un studiu detaliat al exo-planetei LHS 1140b descoperită în 2017 la numai 50 de ani-lumină de Pământ sugerează că aceasta nu este suficient de densă pentru a fi alcătuită doar din roci, ceea ce înseamnă că are o cantitate de apă mult mai mare decât Pământul sau o atmosferă bogată în hidrogen și heliu. Cercetătorii intenționează să folosească telescopul spațial James Webb pentru a confirma sau infirma această ipoteză. (Space)
8. Un astronom amator a identificat o puternică furtună de nisip pe Marte în apropiere de Olympus Mons în imaginile realizate de sonda spațială chineză Tianwen-1. Imaginile au fost surprinse cu camera de rezoluție medie MoRIC în ianuarie 2022. (Space)
9. China a inaugurat cea mai puternică rachetă din lume propulsată doar cu combustibil solid. Cunoscută sub numele de Gravity-1, această rachetă a trimis pe orbită trei sateliți meteorologici. Noua rachetă este capabilă să plaseze 6,5 tone de echipamente pe orbita joasă sau 4,2 tone pe orbita terestră. (Space)
10. China a lansat sonda spațială Einstein dezvoltată în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană și Institutul Max Planck din Germania pentru a studia Universul în raze X. Sonda va căuta lumina generată de găuri negre, coliziuni între stele neutronice sau explozia supernovelor. (ESA)