Laureaţii celor mai importante premii literare ale anului 2023 – Cronica de Carte

1. Scriitorii Jon Fosse, Gheorghi Gospodinov, Jean-Baptiste Andrea, Paul Lynch, Manuel Vilas şi Barbara Kingsolver sunt principalii premianţi ai „literaturii” pe anul 2023. Premiile Nobel, The Man Booker, International Booker Prize, Prix Goncourt, Cervantes, premiile Pulitzer pentru Arte, US National Book Award sunt cele mai aşteptate şi comentate recompense în lumea literară. (News.ro)

2. „Nu mai e nimeni acasă”, de Sabina Yamamoto, „Spații mici”, de Adriana Jderu, „Kaddish”, de Radu Vancu, „Fetița strigă-n pahar”, de Nora Iuga și „Băieții n-au voie să plângă”, de Gelu Diaconu, sunt printre cele mai importante cărți (debut, ficțiune și poezie) ale scriitorilor români, apărute în 2023. (Libertatea)

În privința cărților de non-ficțiune, printre cele mai apreciate volume din 2023 se află „Putin împotriva Occidentului”, de Armand Goșu, „De-a dacii și romanii. O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor”, de Dan Alexe, „Trei săptămâni în Atlas”, de Marius Chivu și „Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918-2023”, de Oliver Jens Schmitt. (Libertatea)

3. „My Friends”, de Hisham Matar, „Burma Sahib”, de Paul Theroux, „The Hunter”, de Tana French, „Until August”, de Gabriel García Márquez și „A Year of Last Things”, de Michael Ondaatje, se află pe lista celor mai așteptate 230 de cărți ale anului 2024, în viziunea Literary Hub.

4. Editorii The Guardian au anunțat propria listă a celor mai așteptate cărți ale anului în Marea Britanie, printre acestea aflându-se volume precum „The Showman: The Inside Story of the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky”, de Simon Shuster, „The Physics of Sorrow”, de Georgi Gospodinov, „The Silver Bone”, de Andrey Kurkov și „Knife”, de Salman Rushdie. (The Guardian)

5. Volumul „Eve. How the female body drove 200 million years of human evolution”, de Cat Bohannon, apariția în limba română a dipticului „Pasagerul” și „Stella Maris”, de Cormac McCarthy și cartea „Soft City” a specialistului în planificare urbană David Sim se află pe lista celor peste 20 de descoperiri culturale ale anului 2023. (Scena9)

6. Dintr-un „un an editorial și scriitoricesc foarte bogat și pestriț, cu volume multe și bune”, editorii revistei Matca Literară recomandă volume precum „Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”, de Maria Orban (Editura Nemira), „Sentimentul naturii”, de Florin Dumitrescu (Casa de Editură Max Blecher), „Lecții”, de Ian McEwan (Editura Polirom) și „Sentința”, de Louise Erdrich (Curtea Veche Publishing). (Matca Literară)

7. Volume precum „Piatră și umbră”, de Burhan Sönmez, „Refugiul timpului”, de Gheorghi Gospodinov, „Nimeni nu părăsește Palo Alto”, de Yaniv Iczkovits, „Specii”, de Cristian Fulaș și „Acasă, departe”, de Adrian G. Romila, sunt în topul celor mai bune 10+6 cărți citite în 2023 de profesoara Nicoleta Munteanu, co-fondatoare a Proiectului Alecart din Iași. (Alecart)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros (a 35-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Wager”, de David Grann (a 36-a săptămână în top), despre supraviețuitorii unei nave britanice naufragiate. Două noutăți interesante în top, la categoria diverse, volumul „Dinner Tonight”, de Alex Snodgrass, și „Feel-Good Productivity”, de Ali Abdaal. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Evoluția statutului comunității rome în România, de Gheorghe Ivan, Editura Tritonic

-Bani și libertate. Ghid de bunăstare, de Ovidiu Toader, Curtea Veche Publishing

-Ce a învățat Isus de la femei, de James F. McGrath, Editura Humanitas

-Numărul 2, de David Foenkinos, Editura Humanitas Fiction

-Procrastinarea. Ce este, de ce ne face probleme și cum o putem gestiona, de Fuschia M. Sirois, Editura Trei

-Putere și progres, de Daron Acemoglu și Simon Johnson, Editura Publica

-O călătorie către sine, de Frederic Lenoir Jung, Editura Humanitas

10. Pe scurt, din lumea literară:

-După romanul „Anomalie”, câștigător al Premiului Goncourt în 2020 și tradus în limba română la Editura Pandora M, Hervé le Tellier va reveni cu un nou roman în primăvara anului 2024, intitulat „Le Nom sur le mur” (ActuaLitte);

-Mai multe opere importante din domeniul artistic au intrat în domeniul public în SUA, de la 1 ianuarie 2024, printre care volume precum „Orlando”, de Virginia Woolf, „Amantul doamnei Chatterley”, de D.H. Lawrence și „Misterul trenului albastru”, de Agatha Christie (CBS News);

-Cântăreața Dolly Parton a cheltuit până la această dată peste 500 de milioane de dolari pentru cărțile donate copiilor din SUA (The Things);

-Cele mai așteptate 24 de cărți SF și fantasy din 2024 (Literary Hub);

-Cele mai bune 10 romane despre maternitate (The Guardian);

-Cele mai bune 8 cărți despre viața mamelor singure (Electric Literature);

-O listă a celor mai bune cărți despre prietenii complicate (Literary Hub).

Fotografia ediției: O incursiune în biblioteca scriitoarei Celeste Ng. Volumele sale au fost traduse în limba română la Editura Litera. Mai multe fotografii: The Washington Post.

Ți-ar mai putea plăcea
13 recomandări de cărți, citite în 2021 de Barack Obama – Cronica de carte
Orhan Pamuk la Timișoara – Cronica de Carte