Plaja de la Eforie a fost extinsă pe o lungime de aproape 6 kilometri – Cronica de Turism

1. România va adera parțial la spațiul Schengen în martie 2024 prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Astfel, turiștii români care călătoresc cu avionul într-o altă țară din spațiul Schengen nu vor mai prezenta documentele de identitate la plecarea din România și nici la sosirea în țara de destinație. Negocierile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua pe parcursul anului 2024. (Comisia Europeană)

2. Operatorul feroviar privat Transferoviar Călători va introduce în luna martie ruta Aeroport Henri Coandă – București – Giurgiu – Ruse (Bulgaria), după finalizarea lucrărilor de modernizare pe linia București – Comana – Giurgiu. Ruta va fi operată cu trenuri Alstom Coradia Lint produse în 2007 și cumpărate recent de operator în regim second-hand. Durata unei călătorii de la București la Ruse va fi de 50-60 de minute, iar prețul unui bilet va fi de aproximativ 25 lei pe segment. (Club Feroviar)

3. Lucrările de extindere a plajelor din zona Eforie au fost finalizate. Plaja a fost extinsă pe o lungime de 5,7 kilometri între Portul Belona și limita teritorială cu localitatea Tuzla, iar lucrarea face parte din proiectul de extindere a plajelor de pe tot litoralul românesc. (Profit)

4. Mai multe agenții de turism online, printre care și platforma Booking, una dintre cele mai populare din România, au întrerupt vânzarea de bilete de avion pentru compania aeriană Ryanair, astfel că ofertele acesteia din urmă nu mai apar în căutările realizate de utilizatori. Decizia vine pe fondul unor litigii in justiție între Ryanair și mai multe agenții de turism online. (The Guardian)

5. Compania aeriană low-cost Eurowings, care face parte din grupul Lufthansa, va opera începând din luna mai zboruri pe rutele Iași – Chișinău și Iași – Dusseldorf. Ambele rute vor avea două zboruri pe săptămână. (T2T)

6. Travelator propune un weekend prelungit în Torino pentru 111 euro. Prețul include zbor dus-întors cu Wizz Air pentru 33 de euro și trei nopți de cazare în cameră dublă la Stanza in Appartamento nel Piano Rialzato pentru 198 de euro. Prețurile sunt valabile în perioada 10-13 februarie. (Travelator)

7. Directorul general al CFR Călători a solicitat șefilor de regionale să anuleze o serie de trenuri în cursul anului 2024 pentru „optimizarea activității”. Solicitarea vine în contextul în care CFR Călători va fi nevoită să-și reducă costurile, astfel că nu-și va mai permite să plătească ore suplimentare pentru mecanicii de locomotivă, așa cum se întâmplă în prezent. (Club Feroviar)

8. Aeroporturile din Marea Britanie intenționează să instaleze porți inteligente cu funcții avansate de recunoaștere facială pentru a elimina controalele clasice de frontieră. Tehnologia va permite pasagerilor să intre pe teritoriul britanic prin scanarea feței la o cameră video, fără necesitatea de a scana și pașaportul. Astfel de tehnologii există în prezent în Dubai sau Australia. (Business Traveller)

9. Franța a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a lansat un program de vize digitale de călătorie pentru spațiul Schengen, acordate exclusiv online, fără necesitatea unei ștampile clasice pe pașaport. Programul este unul de tip pilot și se adresează exclusiv persoanelor din afara Uniunii Europene care vor fi acreditate să participe la Jocurile Olimpice de la Paris, inclusiv atleților și jurnaliștilor. Viza digitală va fi integrată în acreditarea oferită de organizatorii Jocurilor Olimpice. (Schengen Visa Info)

10. Prețul mediu al unei nopți de cazare în Paris în noaptea de 26-27 iulie 2024, la deschiderea Jocurilor Olimpice, este de 1033 de euro, de peste trei ori mai mare decât prețul mediu de 317 euro valabil în noaptea de 12-13 iulie 2024. Studiul a luat în calcul prețurile solicitate de 80 de hoteluri, în contextul în care 40 dintre acestea au susținut că nu mai au camere disponibile. (Que Choisir)

Ți-ar mai putea plăcea
Turiștii români vor putea călători în Bulgaria, Franța și Italia – Cronica de Turism
Grecia este țara europeană în care prețurile la hoteluri au crescut cel mai mult – Cronica de Turism