Pensiunea care a ars și unde și-au pierdut viața cel puțin 6 persoane nu avea autorizație de construire – Cronica dimineții
1. Pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, care a ars, marţi, în incendiu murind cel puţin șase oameni, funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare (News.ro). Secția militară a DNA a clasat în martie 2023 un dosar care privea modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu (G4Media). ISUJ Prahova ar fi făcut, în 2019, doar avertismente la pensiunea Ferma Dacilor, în ciuda faptului că au fost constatate nereguli grave. În 2019, la pensiune, ar fi fost organizată o masă de protocol oferită chiar de conducerea ISUJ Prahova (Hotnews). Patronul neoficial al complexului turistic „Ferma Dacilor” este caracterizat ca fiind interlop în presa anilor 2000. (Digi24)
2. Producția ridicată de energie regenerabilă și nivelul redus al consumului, ca urmare a vremii călduroase și a vacanței de Sărbători, au făcut ca energia electrică furnizată în jumătate din intervalele orare ale zilei de Crăciun să fie, practic, gratis, pentru câteva ore prețul fiind chiar negativ. (Profit.ro)
3. Deficitul va fi principala provocare pentru anul economic 2024, relevă analiștii. România, aflată în procedură de deficit excesiv, a ratat în fiecare an țintele. Consiliul Fiscal crede că și în 2024 deficitul va fi mai mare decât cel prognozat. (Economedia)
4. UE pregătește un plan de rezervă în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind o structură a datoriilor care ocolește obiecțiile Ungariei cu privire la finanțarea acestei țări devastate de război. (FT)
5. Armata ucraineană a anunțat că a distrus, în Crimeea, un vas aparţinând Flotei ruse la Marea Neagră suspectat de faptul că transporta drone iraniene folosite de Moscova în războiul din Ucraina. (News.ro)
6. Comisia de afaceri externe a Parlamentului Turciei a votat favorabil pentru ratificarea aderării Suediei la NATO, un prim pas pentru deblocarea procesului tergiversat de administrația Erdogan vreme de peste un an. (Reuters)
7. CIA și-a pierdut rețeaua de agenți în China în urmă cu un deceniu și de atunci se străduiește să o refacă, cu prea puțin succes. Acum, SUA nu au „nicio perspectivă reală asupra planurilor liderilor Chinei”, arată o investigație a publicației americane The Wall Street Journal. În perioada 2010-2012, autoritățile de Beijing au destructurat aproape complet rețeaua de circa 24 de spioni ai SUA în China. Spionii au fost executați sau aruncați în închisoare. Printre ei se numărau și oficiali chinezi de rang înalt. (G4Media)
8. Iranul și-a reluat ritmul producţiei de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, a anunţat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice. Teheranul produce din nou, din noiembrie, nouă kilograme pe lună, de trei ori mai mult decât în iunie. Pentru construcția unei bombe nucleare este necesar uraniu îmbogăţit la nivelul de 90%. (News.ro)
9. Artistul Kanye West a prezentat scuze „comunităţii evreieşti” pentru o serie de remarci antisemite pe care le-a făcut în 2022. (News.ro)
10. Un mare juriu urmează să decidă dacă o femeie din Ohio, care a avortat spontan, ar trebui să se confrunte cu consecințe penale. Femeia, care a avortat spontan în septembrie, a fost reclamată la poliție după ce a ajuns la spital, fiind acuzată de „abuz asupra unui cadavru”. Dacă va fi condamnată, ea ar putea petrece până la un an după gratii. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – Mesajul primit de proprietarul unei mașini după ce upgrade-ul de soft a eșuat: