Prin Sistemul de Garanție-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual – Cronica de Mediu

Un Crăciun verde și fericit, tuturor!

1. Un val masiv de căldură se dezvoltă peste Europa, aducând temperaturi ridicate peste continent. Deși luna decembrie a început cu un model de vreme de iarnă, graficele vremii au revenit într-o fază mult mai caldă. Se prognozează că temperatura va fi din nou mult mai ridicată, în special în zonele înalte, în timp ce inversarea puternică a temperaturii va cuprinde zonele joase. (Severe-weather.eu)

2. Primul zbor transatlantic alimentat de grăsimi animale si grăsime produsa in procesul de gătire a aterizat în New York. Este vorba despre Avionul Boeing 787 al companiei Virgin Atlantic. Industria aviatică a salutat zborul de test, pe care-l consideră o piatră de hotar în demersul său de decarbonizare. (FT.com)

3. România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. Prin Sistemul de Garanție-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunțate de Ministerul Mediului. (Profit.ro)

4. Summitul COP28. Acordul final prevede “tranziția progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili, pentru limitarea încălzirii globale. Este primul acord ce menționează nevoia renunțării la cărbune, gaze și petrol, dar experții cred că sintagma “eliminare treptată” ar fi lăsat mai puțin loc de interpretări. (News.sky.com)

5. Oamenii de știință avertizează că acordul privind așa numita “tranziție progresivă de la combustibilii fosili”, adoptat la COP28, nu este în măsură să combată criza climatică, “ceea ce generează o tragedie pentru planetă și pentru viitorul nostru”. (TheGuardian.com)

6. Consumul mondial de cărbune înregistrează un record istoric în 2023, anunță Agenția Internațională a Energiei. Consumul a scăzut puternic în UE şi SUA şi a crescut în China, India şi Indonezia. (News.ro)

7. Studiu. Incendiile de vegetație pot duce la eliberarea, din sol în aer, a unor substanțe chimice cancerigene. Acestea sunt emanate prin topirea metalelor care se află, în mod natural, în pământ. Conform studiului, publicat în revista Nature Communications, temperaturile extrem de ridicate ale focului transformă metalele din sol, cum este cromul, în particule toxice care pun în pericol pompierii și persoanele care locuiesc în apropiere. Cromul este cel mai des întâlnit în solurile din Europa, vestul SUA, Australia, Brazilia, Indonezia și Africa de Sud. (CNN.com)

8. UE avertizează că statele ratează obiective climatice. Țări ca România și Germania vor să ardă cărbune chiar și după 2030.  (Profit.ro)

9. Într-o întâlnire a Organizației Națiunilor Unite, peste 100 de țări au fost de acord cu stabilirea unui obiectiv pentru reducerea poluării realizate de industria aviatică globală. Obiectivul este reducerea poluării cu 5% până în 2030, prin utilizarea unor energii mai curate, cum ar fi combustibilul durabil pentru aviație (Hope.ro).

10. Schimbările climatice costă deja SUA miliarde de dolari. Costul evenimentelor meteorologice extreme este proiectat să crească în termen scurt și este deja de cel puțin 150 de miliarde de dolari pe an doar ca daune directe. (Raportul notează că este o estimare conservatoare.) Dezastrele de miliarde de dolari au loc acum mult mai frecvent decât în 1980, arată rezultatele, trecând de la aproximativ una la patru luni la una la trei săptămâni. (Axios.com)

Poza Editiei. Numărul evenimentelor de tip dezastru natural în S.U.A. (NCEI)

Ți-ar mai putea plăcea
Doar 28 de țări s-au angajat să urmărească și să și elimine lemnul defrișat ilegal din tranzacțiile comerciale internaționale – Cronica de Mediu
Oamenii de știință au găsit o modalitate de a obține apă proaspătă din apa sărată folosind doar energia solară – Cronica de Mediu