Anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale – Cronica dimineții
1. Oana Gheorghiu, fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, a declarat luni că noul spital construit din donaţiile românilor nu va intra la Administraţia Spitalelor din Bucureşti şi că este un spital public, construit pe terenul statului. Ea a spus că peste 350.000 de oameni au pus bani, în şase ani strângându-se din SMS-uri 20 de milioane de euro. (News.ro)
2. România are momentan 1008 kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, alți 834 km contractați și încă 95 km în licitație lucrări, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură. Potrivit lor, constructorii români au 60% din lucrări, urmați de turci, cu 20%, și italieni cu 13%. (Economica)
3. Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, care era pe punctul de a expira, a fost prelungit cu două zile, a anunţat luni Qatarul, mediator între cele două părţi, ceea ce sporeşte perspectiva ca gruparea palestiniană să elibereze şi alţi ostatici în afară de cei 69 eliberaţi deja începând de vineri. (News.ro)
4. Mariana Bezuhla, vicepreşedintă a comisiei pentru securitate naţională din parlamentul ucrainean şi membră a partidului Slujitorul Poporului, creat de Volodimir Zelenski, a cerut demiterea comandantului-şef al armatei, generalul Valeri Zalujni, pentru că nu ar fi pregătit un plan pentru războiul de anul viitor. (G4Media)
5. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv împotriva deciziei de suspendare a sa pe o perioadă de patru ani pentru dopaj la 24 octombrie, dar conform listei de audieri de pe site-ul TAS, cazul ei nu va fi analizat mai devreme de luna martie.
6. Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra au primit 100 mg din materialul colectat de misiunea Nasă Osiris-Rex de pe asteroidul Bennu, în 2020, la peste 320 milioane km de Pământ. Se estimează că materialul are o vechime de 4,6 miliarde de ani, adică este de la începuturile sistemului solar. (TheGuardian)
7. Amazon a devenit cel mai mare curier din Statele Unite, după volumul coletelor livrate, depășind UPS și FedEx. În urmă cu 10 ani, Amazon era unul dintre cei mai importanți clienți pentru cele două companii. Înainte de Thanksgiving-ul din acest an, Amazon livrase peste 4,8 miliarde de colete, estimările arătând că va închide anul cu 5,9 miliarde. Anul trecut a livrat 5,2 miliarde de colete. (WSJ)
8. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a obţinut permisiunea autorităţilor bulgare să traverseze spaţiul aerian al ţării, pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE din Macedonia de Nord. (News.ro)
9. Armata israeliană ar fi ucis între 1000 și 2000 de luptători Hamas, dintr-un total estimat la aproximativ 30.000 de luptători. (TheGuardian)
10. În Slovenia, Curtea Constituțională a anulat restricțiile impuse în pandemia, iar peste 60.000 de persoane își vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite. (G4Media)
Fotografia dimineții este realizată de o dronă și arătă un pod înconjurat de deșeuri de plastic în Dhaka, Bangladesh, una dintre cele mai poluate țări din lume cu plastic. Jahid Apu/EPOTY23: