Comparativ cu 2019, România a înregistrat în 2022 a doua creștere din UE a cheltuielilor de consum pe gospodărie – Cronica dimineții

1. Comparativ cu 2019, anul dinaintea declanșării pandemiei, România a înregistrat în 2022 a doua creștere din UE a cheltuielilor de consum pe gospodărie (+10%), după Croația (+13,7%). Bulgaria și Estonia au avut și ele reveniri puternice ale cheltuielilor de +9% fiecare dintre ele. (Cursdeguvernare)

2. Cursurile unităților de învățământ din județele Brăila, Galați, Călărași, Constanța și Tulcea sunt suspendate luni, din cauza ninsorii si viscolului puternic. (Profit.ro)

3. Austria nu mai are motive să se opună aderării României la spațiul Schengen și vetoul îi face rău, scrie ziarul austriac Der Standard. Der Standard este considerat unul dintre cele mai importante ziare din Austria și este cel mai des citat de presa străină. (Libertatea)

Din Cronica de Carte: Editorii New York Times Book Review au ales cele 100 cărți remarcabile ale anului 2023, pe categorii precum ficțiune/poezie, memorii, non-ficțiune, istorie sau știință, printre care se află volume precum „Enciclopedia spiridușilor”, de Heather Fawcett (la noi, la Editura Nemira), „Impostorul”, de Zadie Smith (Editura Litera), „Holly”, de Stephen King (Editura Nemira), „Cea mai tainică amintire a oamenilor”, de Mohamed Mbougar Sarr (Editura Pandora M) și „My Name is Barbra”, de Barbra Streisand. (New York Times)

4. Șeful Poliției de Frontieră a fost demis după fuga primarului Cherecheș din țară. Corpul de control al ministrului a fost trimis la Punctul de Frontieră Petea. (News.ro)

5. În pofida dezbaterilor din spațiul public și a promisiunilor politicienilor, pensiile speciale au continuat să crească. Cele mai noi informații arată că, în noiembrie, pensia medie a magistraților a depășit 22.000 de lei pe lună. (Digi24)

6. Mai mult de jumătate dintre europeni afirmă că bugetul lor s-a redus în ultimii trei ani. Creșterea prețurilor a împins aproape o treime dintre europeni într-o situație financiară „precară”, potrivit unui studiu recent, care arata ca 38% dintre europeni nu-și permit să mănânce regulat trei mese pe zi. (Euronews)

Din Cronica de Mediu: O companie necunoscută din Emiratele Arabe Unite a cumpărat dreptul de a derula proiecte de conservare a mediului pe o suprafață împădurită din Africa egală cu aproape întreg teritoriul Regatului Unit, relatează CNN. Firma din Dubai se poate folosi apoi de aceste proiecte pentru a vinde certificate de carbon altor companii și guverne în timp ce acestea continuă să polueze planeta prin arderea de combustibili fosili. (DIGI24)

7. 60% dintre americani trăiesc cu banii de la un salariu la altul, releva datele unui sondaj realizat în octombrie. Procentul este neschimbat comparativ cu anul trecut. (CNBC)

8. Treizeci și nouă de prizonieri palestinieni, toți cu vârsta sub 19 ani, au fost eliberați duminică din închisoare de către autoritățile israeliene în schimbul a 13 ostatici israelieni eliberați anterior de Hamas. (G4Media)

9. Oleksandr Kamișin, oficialul însărcinat cu revigorarea industriei de armament a Kievului, vrea ca Ucraina să se concentreze pe producția de arme, transformându-se în „arsenalul lumii libere”, iar echipamentele militare să fie principale produse pentru export. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Antrenorul naţionalei României, Florentin Pera a anunțat lotul de 18 jucătoare pentru Campionatul Mondial de Handbal, la care ”tricolorele” vor debuta chiar de Ziua Naţională, cu Chile. Jucătoarele convocate pot fi văzute aici.

10. Riscul de a suferi de demenţă poate creşte pe măsură ce îmbătrânim dacă nu beneficiem de suficient somn cu unde lente. Persoanele de peste 60 de ani au cu 27% mai mare risc de a suferi de demenţă dacă pierd doar 1% din acest somn profund în fiecare an, potrivit unui nou studiu. Somnul cu unde lente sau faza NREM (non-rapid eye movement) este a treia etapă a unui ciclu de somn uman de 90 de minute, care durează aproximativ 20-40 de minute. Este etapa cea mai odihnitoare, în care undele cerebrale şi ritmul cardiac încetinesc, iar tensiunea arterială scade. (News.ro)

Fotografia dimineții – Americano-isralianca Abigail Edan, în vârstă de patru ani, răpită de Hamas la 7 octombrie, a fost predată Comitetului international al Crucii Roşii. Fetița este prima americancă eliberată de mişcarea islamistă palestiniană de la începutul războului din Fşia Gaza:

Ți-ar mai putea plăcea
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei a fost, în iulie, de patru ori mai mare decât cel din iulie 2021 – Cronica dimineții
Partidul Comunist din Austria intră în parlamentul local din Salzburg pentru prima dată după anul 1945 – Cronica dimineții