Astronomii au descoperit pentru prima oară cuarț în atmosfera unei exo-planete – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit pentru prima oară cristale de cuarț (dioxid de siliciu) în atmosfera unei exo-planete. Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul telescopului James Webb, care a identificat cuarțul în norii unei exo-planete gigante gazoase situată la 1.300 de ani-lumină distanță de Pământ. Astronomii au mai descoperit anterior silicați în atmosfera unor exoplanete, însă aceștia erau compuși din olivină sau piroxen, nu din cuarț pur. (NASA)

2. Astronomii au confirmat prin observații radio că procesul de formare a unei stele are nevoie de un “vânt cosmic” alcătuit din molecule, întrucât acesta are rolul de a permite norilor de gaze să se contracte suficient de mult pentru a forma o stea fierbinte cu densitate mare. Observațiile au fost făcute asupra unei stele tinere situată la 460 de ani-lumină distanță de Pământ. (Max Planck Institute)

3. Cercetătorii au identificat un vânt puternic cu o viteză de 515 km/h într-o regiune cu o lățime de peste 4.800 de kilometri situată deasupra ecuatorului planetei Jupiter. Descoperirea a fost posibilă după studierea în detaliu a unor imagini cu Jupiter realizate în 2022 cu telescopul spațial James Webb. (Space)

4. Telescopul spațial Hubble a realizat o imagine spectaculoasă cu o galaxie spiralată numită IC 5332 situată la aproximativ 30 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Sculptor. IC 5332 este o galaxie care nu are un centru foarte clar vizibil, în timp ce brațele spiralate nu sunt foarte “strâns” conectate. (Space)

5. Sonda spațială Juno a trecut în 15 octombrie la numai 11.700 de kilometri de suprafața lui Io, unul dintre sateliții planetei Jupiter, ocazie cu care a realizat unele dintre cele mai detaliate imagini disponibile cu acest corp ceresc. Imaginile arată inclusiv curgeri de lavă sau vulcani. (Mashable)

6. Cercetătorii au exclus ipoteza că cel mai puternic cutremur înregistrat pe Marte în cursul anului 2022, cu o magnitudine de 4,7 grade, a fost provocat de impactul cu un meteorit. În acest context, cercetătorii consideră că acest cutremur a fost provocat de o activitate tectonică în crusta marțiană, un verdict neașteptat, întrucât Marte nu are plăci tectonice. (Science Alert)

7. Un algoritm de inteligență artificială numit Bright Transient Survey Bot (BTSbot) a căutat, detectat, confirmat și clasificat o supernovă fără niciun fel de intervenție umană, ceea ce marchează o premieră mondială. BTSbot a fost antrenat cu 1,4 milioane de imagini din 16.000 de surse, iar utilizarea acestuia elimină erorile umane și îmbunătățește viteza cu care sunt descoperite astfel de obiecte cerești. (Science Alert)

8. Elicopterul Ingenuity a efectuat zborul cu numărul 62 pe planeta Marte. Dispozitivul zburător a parcurs 268 de metri în plan orizontal, a atins o altitudine maximă de 18 metri și a avut o viteză maximă de 10 metri pe secundă. Durata totală a zborului a fost de 121,1 secunde. (Mars Helicopter)

9. Astronomii americani consideră că NASA ar trebui să dezvolte o nouă generație de telescoape spațiale mai performante, chiar dacă acestea ar avea o masă și un volum mai ridicate, întrucât noua rachetă Starship dezvoltată de SpaceX va fi capabilă să trimită echipamentele în spațiu. Astfel de telescoape mai performante ar urma să fie dezvoltate cel mai devreme în anii 2040. (ArsTechnica)

10. India a anunțat un plan ambițios de explorare spațială. Statul din Asia vrea să trimită primii astronauți în spațiul cosmic în 2025, să dezvolte propria stație spațială indiană (Bharatiya Antariksha Station) până în 2035 și să trimită astronauți pe Lună până în 2040. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Discul de praf al unei protoplanete are de trei ori mai multă apă decât oceanele de pe Pământ – Cronica Spațială
NASA a lansat o sondă spațială care va căuta semne de viață pe satelitul Europa al lui Jupiter – Cronica Spațială