Armata Română va suplimenta forțele dislocate în Kosovo – Cronica serii

1. România a ieșit din topul țărilor cu cel mai ieftin combustibil. La noi în țară, costul mediu al unui litru de benzină ajunge la 1,47 euro în timp ce un litru de motorină costă 1,54 euro. Mai ieftin decât la noi sunt combustibilii din Malta, Polonia și Bulgaria, arată un studiu (Antena3). Motorina s-a scumpit azi și se apropie de pragul de 8 lei/litru. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi motorina vândută în stațiile proprii. Prețul benzinei a scăzut ușor. (Economica)

2. Conform datelor recensământului legate de mobilitatea populației, prezentate la finalul lunii septembrie, 457.000 de români au anunțat că au reședința temporar în altă țară. Un sfert dintre aceștia au anunțat că au plecat în Italia. (G4Media)

3. Senatoarea PNL, preşedinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, Nicoleta Pauliuc a declarat în cadrul prezentării proiectului de lege privind controlul parental pentru accesul copiilor până la vârsta de 16 ani, că mediul online este un sat fără câini iar copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. (News.ro)

4. Elevii de gimnaziu și liceu vor putea alege că disciplină opțională “Istoria, robia și deportarea romilor”, iar liceenii vor mai studia o nouă disciplină obligatorie: “Istoria Comunismului”, a anunțat ministrul Învățământului Ligia Deca, cu ocazia ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. (G4Media)

5. Armata Română va suplimenta forțele dislocate în Kosovo în cadrul misiunii NATO-KFOR și va trimite în perioada următoare o companie de infanterie în misiunea de asigurare a păcii din Balcani. La acest moment, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari, dintre care aproximativ 250 în Bosnia și Herțegovina și aproximativ 80 de militari în Kosovo, în operația NATO – KFOR. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: ByteDance, compania care detine TikTok, raportează un profit operațional de peste $20 de miliarde pentru 2022, chiar în condițiile reducerii nivelului de creștere a veniturilor (38%, de la 80%). Compania s-a oferit să cumpere acțiunile angajaților cu $160 bucata, ceea ce o evaluează la $223.5 miliarde, cu 26% mai puțin decât acum un an. (WSJ)

6. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în primele opt luni ale anului, au însumat 9,38 milioane persoane, în creştere cu 12,3% faţă de perioada similară din 2022, arată datele Institutului Naţional de Statistică. (News.ro)

7. Compania de stat Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil, după doar o zi de la lansare. Clienții au fost informați că, pe fondul primirii unui număr foarte mare de solicitări de activare a conturilor iHidro, a fost identificată o eroare. Ca urmare, s-a decis suspendarea temporară a aplicației până la remedierea erorii. (Profit.ro)

8. Ucraina ar trebui să se uite, mai degrabă, la lecția oferită de România, după aderarea la UE, decât la Polonia. După aderare, standardul de viață în România a crescut semnificativ, decalajul față de Ungaria și Polonia a fost recuperat, iar Bulgaria a fost lăsată în urmă în timp ce țara a beneficiat de investiții de peste 100 miliarde euro între 2010 și 2021. (Bloomberg)

9. Alternativa pentru Germania (AfD), partidul de extremă dreaptă, se clasează în sondaje înaintea celor trei partide care alcătuiesc guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz. AfD are între 19% și 23%, la nivel național, conform datelor compilate de opt platforme diferite. (CNBC)

10. Compania Meta ar vrea să introducă o taxă lunară de 13 euro pentru utilizatorii din UE care nu mai doresc afișarea reclamelor pe Facebook și Instagram, arată un raport intrat în posesia Wall Street Journal. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
FT: Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO – Cronica serii
Deficitul comercial al României a ajuns la 14,02 miliarde de euro – Cronica serii