NASA a recuperat cu succes probe de sol de pe un asteroid – Cronica Spațială

1. NASA a recuperat cu succes probele de sol obținute de pe asteroidul Bennu. Capsula sondei s-a desprins de sondă și a aterizat cu bine pe Pământ, în ciuda faptului că una dintre parașute nu s-a deschis, iar cealaltă s-a deschis mai devreme. Primele date arată că NASA a obținut 250 de grame de probe de sol, din care doar 25% vor fi analizate, iar restul vor fi depozitate pentr a fi investigate la apariția unor metode mai moderne. (NASA)

2. NASA a amânat pe termen nelimitat testul de lungă durată pentru motorul noii rachete Ariane 6. Decizia a fost luată ca urmare a identificării unor anomalii la sistemul pentru controlul tracțiunii în cadrul unor evaluări premergătoare noului test. Testul va avea loc doar după ce inginerii vor identifica cauzele acestor defecțiuni. (ESA)

3. Astronomii au descoperit o planetă situată la 530 de ani-lumină de Pământ care orbitează o stea aflată pe finalul vieții la o distanță neobișnuit de mică, în condițiile în care steaua ar fi trebuit să o distrugă în perioada de expansiune din trecut. Descoperirea a fost realizată cu telescopul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) și arată că formarea și distrugerea planetelor sunt mult mai imprevizibile decât se credea până acum. (NASA)

4. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a înregistrat o vârtej de vânt care s-a format la numai 4 kilometri distanță. Vârtejul de vânt este singura metodă prin care praful călătorește pe Marte și în general acesta are viteze mult mai mici decât tornadele de pe Pământ. De altfel, vârtejul înregistrat acum a avut o viteză de circa 19 km/h. (NASA)

5. Un studiu realizat de astrobiologul Jacob Lustig-Yeager de la institutul Johns Hopkins arată că extratereștrii ne-ar putea descoperi existența din cauza poluării atmosferei. Simularea a fost realizată în ideea în care există extratereștrii pe o exoplaneta situată la 40 de ani-lumină distanță de Pământ, iar aceștia folosesc un telescop spațial similar cu James Webb. (EarthSky)

6. Camera lunară ShadowCam de la bordul sondei KPLO (Korea Pathfinder Lunar Orbiter) lansată în 2022 a trimis câteva imagini spectaculoase cu Polul Sud al Lunii. Imaginile surprind un crater de pe Lună care nu a mai văzut lumina zilei de câteva miliarde de ani. (Science Alert)

7. Un studiu publicat în The Astrophysical Journal a confirmat că energia neagră reprezintă 69% din Univers, în timp ce materiei îi revine doar 31%. Cercetătorii au ajuns la aceste rezultate printr-o serie de simulări bazate pe masa roiurilor de galaxii. (Science Alert)

8. Cercetătorii au folosit telescopul solar Daniel K. Inouye din Hawaii pentru a realiza imaginile cu cea mai bună rezoluție de până acum cu suprafața Soarelui. Noua tehnologie va permite astronomilor să înțeleagă mai bine modul în care funcționează stele în general, ceea ce ar putea permite dezvoltarea unei tehnici mai bune pentru a precize apariția exploziilor solare. (Național Geographic)

9. NASA a amânat cu o săptămână lansarea misiunii Psyche, care va analiza asteroidul cu același nume situat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Lansarea a fost amânată pentru 12 octombrie din cauza modificări unor parametri de funcționare pentru propulsoarele alimentate cu azot rece. Psyche ar trebui să ajungă la destinație în 2029. (Space)

10. Japonia și India vor lansa în 2025 o misiune comună pentru a studia cantitatea și calitatea apei de la Polul Sud al Lunii. În cadrul misiunii, care a primit numele LUPEX, Japonia va furniza sistemul de lansare și un rover, în timp ce India va dezvolta landerul. Misiunea va fi lansată cu o rachetă japoneză H3. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Bacterii asemănătoare cu ciupercile au fost descoperite pe Marte – Cronica Spațială
Oamenii ar putea produce materiale de construcții pe Marte din regolit și o proteină din sângele uman – Cronica Spațială