Cronica dimineții – Netanyahu favorit să formeze guvernul după alegerile din Israel

1. Alegeri Israel: După numărarea a 95% din voturi, principale două partide din Israel, Likud și Kahol Lavan, au câte 35 de locuri în parlament. Likud, partidul premierului Netanyahu, are însă șanse mai mari pentru a alcătui o coaliție, deoarece partidele de dreapta au în total 65 de mandate, necesarul fiind de 61. (Haaretz)

2. Valeriu Nicolae, un apropiat al liderului PLUS Dacian Cioloş, fost secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Cioloş, şi-a anunţat demisia din partid, spunând că a simţit că riscă să piardă nişte prieteni tare dragi şi că devine din ce în ce mai încrâncenat. „Nu am mai râs cam de multişor şi nu prea îmi place de mine aşa”, a spus Valeriu Nicolae, candidat la alegerile europarlamentare pe listele Alianţei 2020 USR PLUS. (News.ro)

3. Autoritățile din New York au declarat stare de urgență de sănătate publică și au emis ieri un ordin pentru vaccinarea obligatorie în urma unei ”creșteri accentuate” a numărului de cazuri de rujeolă. Ordinul de sănătate publică prevede că vaccinarea contra rujeolei devine obligatorie în cazul locuitorilor din zonele afectate din Brooklyn, iar persoanele care nu se vaccinează sunt pasibile de amendă, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă primarul Bill de Blasio. Începând din luna Octombrie 2018 au fost înregistrate aproximativ 300 de cazuri de rujeolă. În 2017, au fost consemnate doar două cazuri de rujeolă. (Profit.ro)

4. Românii au înmatriculat 36.000 de mașini noi în primele trei luni ale anului, în creștere cu peste 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce volumul înmatriculărilor de mașini second-hand a scăzut cu aproape 9% la 110.000 de unități. (Automarket)

5. China, țară unde sunt cele mai multe “ferme” care minează cryptomonede, a propus o lege care să interzică complet aceste activități. Legea va fi în dezbatere publică până pe 7 Mai. (Link)

6. Uber vrea să vândă acțiuni de $10 miliarde, în cadrul ofertei publice de listare pe bursă, la o evaluare între $90 și $100 miliarde. Acțiunile vor fi emise de companie, actualii investitori urmând să vândă un procent redus din acțiunile pe care le dețin. Uber își va anunța mâine sau vineri listarea pe bursă. (Reuters)

7. $529 de miliarde au fost transferați, un record, din țările bogate către țările de origine, la nivel global, în 2018, în creştere cu aproape 10 procente în decurs de un an, arată datele venite de la Banca Mondială. Sumele transferate ar urma să ajungă la $550 de miliarde până la sfârşitul anului. India a fost principala destinatară a acestor fonduri, cu $79 miliarde, urmată de China, Mexic şi Filipine. Pentru un transfer de $200, costurile au fost în medie de 7%. Este şi motivul pentru care Banca Mondială îşi doreşte reducerea acestora până la 3% în 2030, din moment ce remiterile sunt pe cale să devină principală sursă de finanţare externă. (Digi24)

8. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a cerut organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul, după ce autorităţile electorale au refuzat să procedeze la o nouă numărare totală a scruținului de la 31 Martie, a anunţat vicepreşedintele formaţiunii Ali Ihsan Yavuz. Candidatul Partidului Republican al poporului (CHP, opoziţie) Ekrem Imamoglu a obţinut o victorie la Istanbul, potrivit unor rezultate preliminare ale alegerilor municipale de la 31 Martie. (News.ro)

9. După Norvegia, Modelul 3 de la Tesla devine cea mai vândută mașina și în Elveția, la nivelul lunii Martie. Este pentru prima oară când o mașină electrică este cel mai vândut model, într-o lună, pe piața elvețiană. (Link)

10. Parlamentul olandez va trebui să dezbată o petiție împotriva prostituției, după ce a fost semnată de 42.000 de tineri. Sub sloganul “Nu sunt de vânzare”, petiția, inspirată de biserică, cere ca Olanda să adopte așa numitul model Nordic pentru prostituție, în care cumpărătorul serviciilor poate fi amendat. Modelul este implementat în Suedia, Norvegia, Islanda, Franța și Irlanda de Nord. În Olanda prostituția este legală. În articol se vorbește despre mame din România care au ales să se prostitueze pentru a le asigura copiilor rămași în țară un trai decent. (BBC)

Fotografia dimineții – Un suporter pro Brexit în fața parlamentului britanic, Matt Dunham/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Vasile Bănescu: Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creştinismul ortodox – Cronica dimineții
Cronica dimineții – PIB-ul României l-a depășit pe cel al Portugaliei