9.000 de români au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca de aseară până azi la prânz – Cronica serii

1. Începând de joi seară și până vineri, înaintea prânzului, 9.000 de persoane au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma scandalului privind retragerea unor loturi după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras, adică un procent de 4.5%. (News.ro)

2. Marcel Ciolacu a anunţat că va fi modificat statutul partidului pentru a permite alegeri preliminare în interiorul PSD pentru candidatul la preşedinţie. Întrebat dacă Gabriela Firea şi-ar dori să fie un astfel de candidat, liderul social-democraţilor a replicat: „Nu am avut discuţie cu absolut niciun coleg, nici măcar eu cu mine”. (News.ro)

3. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstrăZenecă, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Mai multe țări europene au suspendat complet sau parțial vaccinarea cu acest vaccin. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Facebook a făcut compromisuri care au exacerbat problemele platformei, precum răspândirea informațiilor false sau biasul algoritmului – totul pentru a crește parametrii de performanță. Au fost reduse la tăcere inițiative care puteau ameliora problemele și au fost excluși specialiști care încercau să le rezolve. (MIT)

4. Institutul Pasteur a făcut publice rezultatele parțiale ale unui studiu care vizează locul și modul în care este transmis coronavirusul. Contaminările au loc, în principal, în mediul familial (63% din cazuri). Mesele organizate atât în ​​mediul privat, cât și în cel profesional, sunt cel mai frecvent raportate ca fiind la originea acestor infectări. Călătoriile în străinătate sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de infecție (53%). Telemunca este o modalitate eficientă de protecție în fața riscului de contaminare, conform sursei citate. Primele rezultate arată că locurile publice nu reprezintă un risc atât de ridicat dacă sunt respectate măsurile privind purtarea măștilor sanitare și cele de distanțare. Astfel, magazinele, școlile, lăcașurile de cult sau chiar saloanele de coafură nu prezintă un risc crescut de infecție, conform studiului. Același lucru este valabil și pentru transportul public sau practicarea sporturilor în aer liber, cu respectarea acelorași condiții. Nu același lucru se poate spune însă despre restaurante, baruri sau sălile de sport. Una dintre problemele constatate este că oamenii nu se izolează de la primele simptome, ci așteaptă rezultatul testului. Studiul a fost realizat între 1 octombrie 2020 și 31 ianuarie 2021 și a inclus 77.208 de participanți cu infecție acută cu SARS-CoV-2. (Link)

5.  Producția industrială a scăzut, în luna ianuarie a acestui an față de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 2,3% ca serie brută și cu 0,9% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)

Promo: Organizația The Civil Liberties Union for Europe: Condamnarea lui Robert Roșu este un „act de intimidare la adresa unui avocat”. În raportul EU 2020: Demanding on Democracy al organizației The Civil Liberties Union for Europe, publicat la data de 8 martie face o trecere în revistă a evenimentelor care au culminat cu încarcerarea avocatului Robert Roșu, în decembrie 2020, după ce fusese achitat de prima instanță, „cu motivarea că activitățile lui au fost activități profesionale specifice, desfășurate în mod normal de orice avocat”. The Civil Liberties Union for Europe relatează că valul de proteste din partea avocaților din România a avut drept scop apărarea independenței profesiei de avocat și neasocierea avocatului cu acțiunile clientului său. „Faptul că soluția Curții Supreme a fost diametral opusă față de soluția pronunțată de prima instanță (trecând de la achitare la pedeapsa cu închisoarea) a creat, pentru o parte a opiniei publice, o percepție ce poate afecta aparența de imparțialitate a justiției. Hotărârea pronunțată împotriva lui Robert Roșu este percepută ca un exemplu de condamnare la pedeapsa cu închisoarea ca act de intimidare la adresa unui avocat.” Detalii aici.

6. Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat vineri lansarea primelor teste pe om a celui de-al doilea proiect de vaccin contra Covid-19, primul fiind tot în faza de teste după ce a fost întârziată dezvoltarea sa. Vaccinul este dezvoltat pe tehnologia ARN mesager. (News.ro)

7. Comerțul între Regatul Unit și Uniunea Europeană a fost lovit în prima lună a relației post-Brexit, exporturile și importurile scăzând la niveluri record, în contextul restricțiilor aplicate de fiecare parte în pandemie, potrivit Reuters. Exporturile de bunuri britanice către UE, excluzând aurul care nu este bază monetară și alte metale prețioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie față de decembrie, arată datele Biroului Național de Statistică. Importurile au scăzut cu 28,8%, un alt record. (Link)

8. Cancelarul austriac Sebastian Kurz acuză state membre UE – fără să le numească – de faptul că au încheiat în culise ”contracte” cu laboratoare farmaceutice şi denunţă o repartizare inegală a vaccinului împotriva covid-19 între cele 27 de state membre UE. ”Există indicii potrivit cărora există o instanţă, un bazar, în care s-au încheiat acorduri suplimentare între state membre (UE) şi firme farmaceutice”, le-a declarat unor jurnalişti Sebastian Kurz. Cancelarul austriac spune că a împărtăşit informaţii în acest sens cu liderii belgian, grec, polonez, sloven şi ceh. (News.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Noul serial britanic “The One” este produs tot de Netflix și are vineri premiera pe platformă. Un cercetător descoperă o metodă prin care poate găsi partenerul perfect pentru fiecare persoană pe baza ADN-ului. Pasul următor este să lanseze o aplicație prin care oricine își poate găsi partenerul perfect, însă în curând ies la iveală o serie de lucruri macabre. (Trailer)

9. Taiwanul dă asigurări că, deși țara trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani, producția de semiconductori nu va fi afectată. Rezervele de apă ar trebui să fie suficiente până în luna mai, când începe sezonul musonilor. (Bloomberg)

10. Un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis vineri cererea de reabilitare judecătorească formulată de omul de afaceri George Becali. Decizia nu este definitivă. Anul trecut, instanţa a respins cererea de reabilitare făcută de patronul FCSB. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniştrii de Externe rus şi ucrainean se vor întâlni în Turcia, la sfârşitul săptămânii – Cronica serii
Comisia Europeană a anunţat că Ucraina şi Republica Moldova sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare la UE – Cronica serii