78,2% din angajații din România au încheiat anul cu un câștig salarial real negativ – Cronica dimineții

1. România este unul dintre producătorii de automobile de top din Europa, cu un volum care a depășit pentru prima dată 500.000 de mașini și și-a consolidat poziția a șasea în Uniunea Europeană, în fața unor țări cu o industrie auto puternică, așa cum sunt Italia sau Ungaria. România a avut, anul trecut, cea mai mare creștere a producției dintre țările UE, 20,6%. (Profit.ro)

2. 78,2% din angajații din România au încheiat anul cu un câștig salarial real negativ. Creșterile de venituri nu au ținut pasul cu creșterile de prețuri, puterea de cumpărare a salariului mediu deteriorându-se cu 3% în decembrie. Salariul mediu net pe economie a urcat în decembrie la 4.398 de lei, în creștere cu 13,4% față de decembrie 2021, respectiv cu 6,2% mai mult decât în noiembrie. Cum rata anuală a inflației din decembrie a fost de 16,4, reiese un câștig salarial negativ, de 3%. (Cursdeguvernare)

3. Aproximativ 3.600 de persoane s-au adunat duminică în centrul Chişinăului, unde în faţa Parlamentului era anunţat un amplu protest organizat de Mişcarea pentru Popor, din care face parte şi Partidul Şor al oligarhului prorus Ilan Şor, dat în urmărire internaţională şi pus pe lista sancţiunilor de Marea Britanie şi Statele Unite. Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care diverşi vorbitori au ţinut discursuri în care au criticat conducerea ţării. Manifestanţii au strigat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu. (News.ro)

4. Comandantul-șef al forțelor aliate din NATO în Europa le-a transmis parlamentarilor americani că trimiterea în Ucraina a unor echipamente militare occidentale avansate – cum ar fi avioanele de luptă F-16, drone și rachete cu rază lungă de acțiune – ar putea ajuta Kievul să domine cerul și să-și întărească ofensiva împotriva Rusiei. (Politico)

Din Cronica de Carte: A patra ediție a Barometrului limbilor din lume evaluează recunoașterea unei limbi și pe baza numărului de premii literare cu impact mondial, acordate unui autor care o folosește pentru lucrările sale scrise. Astfel, clasamentul limbilor cele mai recompensate cu premii literare este condus de limba engleză, urmată de spaniolă, franceză, germană și rusă. Top 10 este completat de limbile italiană, poloneză, cehă, ebraică și portugheză. (ActuaLitte)

5. Ambasadorul SUA în Israel a declarat că Statele Unite susțin orice inițiativă a guvernului israelian care oprește Iranul să devină o putere nucleară. “Așa cum a spus președintele Biden, nu vom aștepta și vom privi pasiv cum Iranul obține arma nucleară, numărul unu. Numărul doi, toate opțiunile sunt pe masă. Numărul trei, Israelul poate și ar trebui să facă orice trebuie să facă, iar noi îi susținem”. (TimesOfIsrael)

6. Companiile chineze au semnat cele mai multe contracte pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate, depășind orice altă țară. China devine astfel un intermediarul important al sectorului. Cumpărătorii chinezi revând gazele companiilor din Europa și Asia care plătesc cel mai mare preț. Aproximativ 15% din toate contractele care vor începe să furnizeze gaze naturale lichefiate până în 2027 au fost semnate de companii chineze. (Bloomberg)

7. Aproximativ 15000 angajați din retailul britanic au fost concediați de la începutul anului. Cei mai mulți, peste 11500, sunt de la marii retaileri Tesco și Asda, care își restructurează operațiunile. (TheGuardian)

8. Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO-ul Meta, a anunțat introducerea pe Facebook a unui serviciu pe bază de abonament, intitulat Meta Verified. Potrivit lui Zuckerberg, Meta Verified, care va fi marcat printr-o bifă albastră, permite verificarea contului cu un act de identitate guvernamental, oferă protecție suplimentară față de conturile-clonă și dă acces direct la serviciul de relații cu clienții. Prețul pleacă de la $11,99 /lună pentru web sau $14,99/lună pentru iOS. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Prima manşă a partidei de gală din optimile de finală ale Ligii Campionilor, dintre FC Liverpool şi Real Madrid, a fost încredinţată de către forul continental unei brigăzi de arbitri din România, cu Istvan Kovacs la centru.

9. Anul trecut, 6542 de arme de foc au confiscat serviciile de securitate, de la pasageri, pe aeroporturile din Statele Unite. Este cel mai mare numărul înregistrat vreodată, la nivelul unui an. (AP)

10. Cea de-a 76-a ediţie a Premiilor Academiei Britanice de Film (BAFTA) a avut loc, duminică, la Royal Festivall Hall, Londra. Trofeul pentru cel mai bun film a fost „All Quiet on the Western Front”, un remake german al unui film clasic despre ororile războiului. Cate Blanchett a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal graţie interpretării din pelicula ”Tar”, iar actorul american Austin Butler, protagonistul peliculei biografice ”Elvis”, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un soldat turc merge pe o stradă din Hatay, cu cladiri distruse de cutremur. Yasin Akgül/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – 5 companii vor să construiască autostrada Ploiești Brașov
Cronica dimineții – Erdogan pierde puterea în marile orașe