630 de pacienți au fost declarați vindecați ieri, în România – Cronica Știrilor Pozitive
1. 630 de pacienți au fost declarați vindecați ieri, în România. Este cel mai mare număr, la nivelul unei zile, din 21 iulie până în prezent.
2. Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech ar putea fi aprobat în SUA în octombrie. (Fortune)
3. Oficialii a doua companii romanesti, Romlab si Sintofarm, au anuntat joi, 20 august, ca au inceput fabricarea kiturilor care contin teste rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2. Aceasta metoda poate detecta anticorpii dati de SARS COV 2 in doar 5 minute. Kitul de testare functioneaza ca un test de sarcina pe care se aplica mostre de ser sau plasma din sangele recoltat intravenos. (Ziare)
4. Statul australian Victoria, cel mai afectat de virus, a anunțat în această dimineață că a înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri din ultimele 5 săptămâni. (Reuters)
5. Campania #iesdoarsădonez şi-a propus încurajarea donării de sânge în contextul pandemiei. Cu ajutorul aplicaţiei Donorium, donatorii de sânge beneficiază de un parcurs facil şi rapid al procesului de donare prin programare la donare, asigurandu-se astfel respectarea tuturor măsurilor de distanţare socială prevăzute de autorităţi. Începând din 17 august 2020, donatorii de sânge se pot programa la donare şi în centrele din: Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ramnicu Valcea, Slatina, Târgu Mureş. (News.ro)
6. Autoritățile americane au aprobat un test antigen dezvoltat de o companie britanică al cărui rezultat poate fi obținut în 12 minute. (NYTimes)
7. Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuţii preliminare cu CureVac pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, informează instituţia într-un comunicat de presă. Acesta este rezultatul demersurilor pozitive cu Sanofi-GSK, anunţate la 31 iulie, şi cu Johnson & Johnson, anunţate la 13 august, precum şi al semnării unui angajament prealabil de achiziţie cu AstraZeneca la 14 august. (News.ro)
8. China a anunțat a cincea zi consecutivă fără cazuri noi transmise local. Toate cele 22 de noi cazuri au fost la persoane care au venit din afara țării. (Reuters)
9. Numărul cazurilor noi apărute în statele sudice ale SUA, printre cele mai afectate de pandemie, a început să scadă. (Reuters)
10. Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, a depășit 15,5 milioane.
11. Metrorex a rezolvat problema infiltrațiilor de apă pe șantierul Magistralei de Metrou M 5 etapă care permite inaugurarea metroului din cartierul Drumul Taberei în aproximativ o lună când se finalizează toate testele. „Sperăm că toate aceste proceduri să se realizeze într-un timp cât mai scurt astfel încât în septembrie să putem să vedem trenurile de metrou circulând pe M 5”, a precizat ministrul Transporturilor la Radio România. (Profit.ro)
12. România a menținut, în iunie, cel mai mare avans anual al lucrărilor de construcții din UE, fiind unul dintre cele patru state din blocul comunitar cu o evoluție pozitivă în acest sector. Lucrările de construcții din România au avansat cu 6,9% în iunie față de perioada echivalentă a anului precedent. (Profit.ro)
13. Experimente recente pe femele șobolan sugerează că hormonul oxitocină poate preveni pierderea densității oaselor și rezistența. Mai multe studii ar putea facilit folosirea clinică a oxitocinei pentru a preveni osteoporoza. (Link)
14. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o garanţie românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane de euro (aproximativ 301 milioane de lei), în favoarea companiei aeriene Blue Air. Prin această măsură se urmăreşte despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum şi acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidităţi în favoarea companiei. (News.ro)
15. Grupul elvetian Nestle SA, cel mai mare producator mondial de alimente, a anuntat joi ca va lansa o alternativa la ton care va fi pe baza de proteine din plante. (Ziare)
16. O nouă lege germană obligă proprietarii de câini să îi plimbe de două ori pe zi, în aer curat, pentru a putea face exerciții de câte 30 minute. ”Animalele de companie nu sunt jucării drăgălașe”, a declarat ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner. Noile reguli, dacă vor fi adoptate, vor limita de asemenea numărul de câini pe care crescătorii îi pot deține și va introduce o temperatură maximă obligatorie pentru zona de locuit a câinilor de companie. (DW)
Fotografia dimineții – Un curcubeu dublu surprins în Guiyang, China. Costfoto/Barcroft Media/Getty Images: