60% din teritoriul UE şi al Marii Britanii se confruntă cu condiţii de secetă – Cronica dimineții
1. Rata plătită de un român care a contractat un credit de tip „Prima Casă” în urmă cu 5 ani s-a dublat, iar cele plătite de clienții care au accesat un produs din aceeași categorie în urmă cu 10 ani a crescut cu circa 50%, arată datele istorice și cele agregate de calculatoarele de credite. În același timp, un client care a ales să se împrumute prin credit imobiliar clasic, în euro, în ciuda condițiilor restrictive și ale îndemnelor de a ne împrumuta doar în lei, încă plătește rate mai mici decât acum cinci sau zece ani. (Economica)
2. 60% din terenurile UE si ale Regatul Unit se află fie sub avertismente de secetă, fie sub alertă, potrivit Observatorului European pentru Secetă. Concluziile s-au bazat pe date dintr-o perioadă de 10 zile de la sfârşitul lunii iulie. Coform raportului, 45% din teritoriu este vizat de „avertizări”, ceea ce înseamnă că există un deficit de umiditate în sol, în timp ce 15% este vizat de nivelul cel mai sever de „alertă”. (News.ro)
3. Banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie, în cei 44 de ani de date provenite de la sateliți, a avertizat serviciul european Copernicus privind schimbările climatice. (Digi24)
4. Preşedintele american Joe Biden a semnat instrumentul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei. ”Vor face ca NATO să fie şi mai puternic”, a transmis preşedintele. La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a transmis: ”Abia aşteptăm să le aducem rapid în cea mai puternică Alianţă defensivă din istorie”. (News.ro)
5. Un înalt oficial ucrainean a sugerat că o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor sabotori partizani. Kievul a negat orice responsabilitate pentru incident. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a sugerat și incompetența Rusiei ca posibilă cauză a exploziei de marți. Explozia a ucis un civil și a rănit opt, potrivit departamentului de sănătate din Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014. (Reuters)
Din Cronica Sportivă: Mirel Rădoi, fostul selecționer al naționalei de fotbal, este noul antrenor al Universității Craiova. El a fost prezentat oficial, la scurt timp după ce s-a anunțat despărțirea de predecesorul său, Laszlo Balint.
6. Planul de urgenta al Marii Britanii pentru aceasta iarna presupune întreruperi organizate ale alimentării cu energie/gaze pentru industrie și chiar pentru gospodării. Conform celui mai recent scenariu al guvernului, Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un deficit de capacitate de energie electrică, chiar și după ce centralele pe cărbune au fost pornite. Temperaturile sub medie și importurile reduse de energie electrică din Norvegia și Franța ar putea afecta patru zile în ianuarie, când guvernul ar fi obligat să declanșeze măsuri de urgență. (Bloomberg)
7. Polonia ar putea reacționa împotriva Uniunii Europene dacă Varșovia nu-și primește partea sa de fonduri pentru revitalizarea economiei după pandemia de Covid, au declarat politicienii partidului de guvernământ, după ce Bruxelles-ul a semnalat că nu este mulțumit de ultimele reforme judiciare ale țării. Peste 35 de miliarde de euro din granturile și împrumuturile pentru revenirea după pandemie au fost puse în așteptare din cauza unei dispute privind reformele sistemului judiciar din Polonia, despre care executivul UE spune că subminează standardele democratice. (Hotnews)
8. Nivelul de aprobare, în rândul americanilor, a activității președintelui Biden a crescut, în această săptămână, la 40%, conform unui sondaj. Este cel mai ridicat procent înregistrat în ultimele două luni. (Reuters)
9. Republicanii din SUA au promis marţi că dacă recapătă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor vor ancheta posibila influenţă politică din spatele percheziţiei efectuate de FBI la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump. Aliaţii lui Trump din Congresul Statelor Unite susţin că FBI a căutat în complexul de lux din Florida presupuse documente sustrase de Trump de la Casa Albă cu scopul de a-i scădea acestuia şansele de a candida din nou la preşedinţie în 2024. (G4Media)
10. Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record. La începutul anului, statul insular avea 125,9 milioane de locuitori, cu 726.000 mai puţin comparativ cu anul precedent, cel mai puternic declin de la debutul înregistrării datelor comparabile. (Hotnews)
Fotografia dimineții vine din Seul, capitala Coreei de Sud, unde inundațiile au făcut mai multe victime: