58% dintre români au încredere în UE – Cronica serii
1. 58% dintre respondenții români la studiul eurobarometru al Comisiei Europene au declarat ca au încredere în UE, în creștere cu 4 puncte procentuale față de sondajul din vara anului trecut. În ceea ce privește moneda Euro, 55% dintre români sunt în favoarea adoptării acesteia. Imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat în aproape toate statele membre, atingând nivelul lor cel mai înalt de mai bine de zece ani. Astfel, aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49 %), ceea ce reprezintă o creștere de 6 puncte față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020. Este cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 13 ani. (G4Media)
2. Comisia Europeană va încheia în zilele următoare un nou contract cu Pfizer-BioNTech pentru achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19. Uniunea Europeană are în vedere să mizeze tot mai mult pe vaccinurile create pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm), cum sunt cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, în detrimentul celor cu vector viral, precum AstraZeneca sau Johnson & Johnson. (Digi24)
3. La sfârşitul anului 2020, România avea 920 de kilometri de autostradă, în creştere cu 6,2% faţă de 2019, ceea ce înseamnă că anul trecut au fost inauguraţi 54 de kilometri de autostradă, reiese din datele transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)
O stire din Cronica Stirilor Pozitive: Preşedintele american, Joseph Biden, a cerut în prima zi a summitului pe tema modificărilor climatice măsuri la nivel global pentru reducerea poluării, fixând pentru Statele Unite obiectivul dimunuării emisiilor poluante cu 52% până în 2030. (Digi24)
4. Comisia Europeană nu a respins niciun plan național de reziliență din partea statelor membre UE, a declarat, vineri, un oficial european de rang înalt. Până în prezent, doar un singur plan național pentru absorbția fondurilor europene de redresare și reziliență a fost depus, cel al Portugaliei. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat, joi, că planul de reziliență al guvernului ar fi fost respins de Comisia Europeană. (StartupCafe)
5. Ludovic Orban a anunţat vineri că 36 de organizaţii PNL au votat, în biroul judeţean, susţinerea candidaturii sale pentru un nou mandat la şefia partidului. Liderul liberalilor a mai spus că va avea loc anul acesta Congresul formaţiunii, însă evenimentul va fi organizat în funcţie de cum va permite situaţia epidemiologică. (News.ro)
6. Ministrul Turismului din Bulgaria, Mariana Nikolova, şi-a exprimat speranţa că turiştii români vor fi alături de cei bulgari cei mai întâlniţi oaspeţi ai staţiunilor de pe litoralul Mării Negre, pentru salvarea sezonului turistic de vară din 2021. Criza de sănătate provocată de pandemia a afectat semnificativ economia şi în mod special sectorul turismului, a precizat oficialul bulgar. „În acest scop, unele din campaniile noastre cheie de marketing au ca obiectiv ţările vecine şi pieţele noastre prioritare. Ne confruntăm cu un sezon de vară plin de provocări, dar importanţa regiunii Mării Negre pentru dezvoltarea sustenabilă a turismului în Bulgaria este imensă”, a afirmat ministrul Turismului. (Digi24)
O stire din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care poate fi restaurat litiul inactiv din anozii bateriilor. Litiul care, în timp, devine inactiv, este una din cauzele care duc la scăderea treptată a capacității bateriilor. Cercetătorii au reușit, folosind noua metodă, să readucă la capacitate maximă o baterie care mai avea foarte puțin litiu activ. (TechXplore)
7. Opozantul rus Alexei Navalnîi spune că va ieși din greva foamei treptat, medicii avertizând că va avea nevoie de 24 de zile pentru a reveni la normal, iar această perioadă va fi dificilă. El a mai spus că a început să nu-și mai simtă brațele și picioarele, precizând că își menține cererea de a fi consultat de medicii în care are încredere. (Hotnews)
8. Autoturismele cu motor diesel nu au reprezentat decât 23,2% dintre înmatriculările de automobile în Europa în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aproape 30% la începutul lui 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile. (Profit.ro)
9. Prețul porumbului a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul pariurilor că revenirea economiilor, cererea Chinei și evoluțiile meteo nefavorabile vor goli silozurile. La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures la porumb au înregistrat joi creșterea maximă permisă într-o singură zi. (Profit.ro)
10. Primarul Iaşiului Mihai Chirica a anunţat că de luni intră în grevă japoneză, după respingerea bugetului local de către consilieri, el avertizând totodată că şi sindicatele din instituţiile subordonate primăriei ar putea declanşa proteste. Liderii ieşeni ai USR PLUS susţin, referindu-se la intenţia edilului Mihai Chirica de a intra de luni în grevă japoneză, că primarul Iaşiului se află în grevă generală din prima zi a mandatului său, ei precizând că respingerea bugetului local nu înseamnă blocarea activităţii Primăriei. (News.ro)