5 cărți de citit în vacanța de iarnă, recomandate de Bill Gates – Cronica de Carte
1. Premiul pentru Cartea Discretă a anului 2018, instituit prin inițiativa Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor-ARCCA, a fost acordat ex-aequo scriitorilor Gelu Diaconu și Ion Vianu, pentru volumele ”Sebastian” (Editura Cartier), respectiv ”Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru” (Editura Polirom). Premiul, în valoare de 10.000 de lei, ”are menirea de a recompensa un autor pentru un volum care, deși valoros, nu a avut parte de recunoașterea meritată”. (Filme-cărți.ro)
2. Luni, 16 decembrie, de la ora 19:00, are loc o nouă întâlnire a clubului de lectură #Bibliobibuli, la Cărturești Verona. Cartea despre care se va discuta este romanul „Pana de automobil”, de Friedrich Dürrenmatt, reeditat de Editura Polirom în 2019. (Eveniment)
3. Bill Gates recomandă, pe site-ul său, 5 cărți de citit în vacanța de iarnă, care ne vor ajuta să începem anul 2020 într-o notă optimistă: An American Marriage, de Tayari Jones (la noi, la Editura Polirom), These Truths, de Jill Lepore (o istorie a SUA în 800 de pagini), Growth, de Vaclav Smil, Prepared, de Diane Tavenner și Why We Sleep, de Matthew Walker (Editura Vellant). (Gates Notes)
4. Printre cele mai bune 10 adaptări pentru televiziune ale unor cărți, din ultimii zece ani, se numără Sherlock (după celebra serie Sherlock Holmes a lui Arthur Conan Doyle), Game of Thrones (după cărțile nesfârșite ale lui George R. R. Martin) și The Handmaid’s Tale, ecranizare a romanului omonim al lui Margaret Atwood. (Literary Hub)
5. Sunt la mare modă podcasturile, inclusiv cele literare. Jo Lou de la Electric Literature recomandă 14 astfel de podcasturi, care acoperă o gamă largă de subiecte, de la lecturi de poezie a câte 5 minute în fiecare zi până la sfaturi pentru scriitori sau librari. (Electric Literature)
6. Continuăm cu câteva dintre listele cu cele mai bune cărți ale anului:
- Criticii de la The New York Times au anunțat lista lor cu cele mai bune cărți din 2019;
- The Water Dancer, de Ta-Nehisi Coates, este alegerea revistei lui Oprah, O, pentru cea mai bună carte a anului;
- Cititorii BookBrowse au stabilit atât cele mai bune cărți de ficțiune, non-ficțiune, de debut și young adult, cât și cele mai bune 20 de cărți ale anului 2019;
- In mod similar, și abonații Goodreads au ales cele mai bune cărți ale anului, pe 18 categorii diferite;
- Cele mai bune cărți de știință din 2019 sunt enumerate de Smithsonian;
- Au mai publicat liste importante: GQ, New Yorker, Slate, Vulture.
7. În Canada, ”Becoming”, de Michelle Obama a fost, pentru al doilea an consecutiv, cea mai vândută carte a anului, urmată de ”For Whom the Ball Rolls”, de Dav Pilkey și ”The Testaments”, de Margaret Atwood. Cele mai vândute cărți ale deceniului în Canada sunt, în ordine, seria ”Fifty Shades”, de E.L. James, ”The Girl with the Dragon Tattoo”, de Stieg Larsson și ”Love You Forever”, de Robert Munsch. (Publishers Weekly)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află din nou o noutate, ”The Guardians” a renumitului scriitor John Grisham; la categoria Non-Fiction, revine pe locul întâi una dintre cele mai vândute cărți ale anului, ”Educated”, de Tara Westover (la noi, la Editura Publica). Tot la final de an, au revenit în top autori precum Delia Owens, Michelle Obama și Elton John. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
- Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante?, de Horia Roman-Patapievici, Editura Humanitas
- Cetăți, castele și alte fortificații din România. Volumul II-secolul al XVI-lea, de Radu Oltean, Editura Humanitas
- Milioanele arlechinului, de Bohumil Hrabal, Editura Art
- Universitățile din Evul Mediu, de Jacques Verger, Editura Polirom
10. Pe scurt, din lumea literară:
- Ramona Bădescu este noul președinte al Salon du livre et de la presse de jeunesse de Montreuil (ActuaLitte);
- Volumul ”Someone to Run With”, de David Grossman, a fost interzis în Rusia, motivul fiind că distribuția acestui gen de literatură fără restricție de vârstă crește riscul de sarcină la adolescenți sau de transmitere a unor boli prin sex (Jerusalem Post);
- Un profesor de la Universitatea din Florida a fost mustrat pentru că a împrumutat de la biblioteca universității, în același timp, 728 de cărți – mai mult de două ori decât limita maximă de 350 (InsideHigherEd);
- Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2019, austriacul Peter Handke, a fost declarat de către orașul Sarajevo, capitala Bosniei, “persona non grata” din cauza sprijinului acestuia pentru fostul președinte sârb Slobodan Milosevic și al negării genocidului din 1995 din orașul bosniac Srebrenica (Reuters).
Fotografia ediției: Bill Gates citind ”Prepared”, de Diane Tavenner. Image credit: Gates Notes LLC: