273 de autoturisme electrice au fost înmatriculate în luna martie, în România, o scădere de 58% în ritm anual – Cronica dimineții

1. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că, deşi noua administraţie Trump şi-a pus amprenta pe discuţiile internaţionale din ultima perioadă, ”nu putem vorbi de panică” şi ”nu există niciun soi de falie între Europa şi Statele Unite”. În plus, ministrul a precizat că a discutat recent cu oficiali americani şi nu s-au făcut referiri la ”retragere sau reamplasare” de trupe. (News.ro)

2. Investițiile nete realizate în economia națională au crescut anul trecut, în prețuri curente, la 194 miliarde lei, de la 189 miliarde lei în 2023, însă au scăzut cu 4,9% în volum. Indicii de volum se calculează luând calcul variația prețurilor pe principalele sectoare economice. Scăderea valorii investițiilor nete de anul trecut vine din partea sectorului privat, deoarece investițiile publice, conform datelor Ministerului Finanțelor, au crescut în 2024 cu 19,4% în termeni nominali. Ponderea investițiilor private în total investiții a scăzut anul trecut la 38% de la 46% în 2023. (Cursdeguvernare)

3. Amânarea intrării în vigoare a noului Program Rabla și incertitudinile legate de valoarea tichetului pentru mașinile electrice au dus piața de mașini electrice din România la un nivel foarte scăzut, declinul față de anul trecut fiind în martie de 58%. 273 de autoturisme electrice au fost înmatriculate în luna martie. (Profit.ro)

4. 556 milioane de lei (aproximativ 112 milioane de euro) este suma rambursată de Autoritatea Electorală Permanentă partidelor politice și candidaților independenți pentru alegerile europarlamentare, parlamentare și locale din 2024. PSD este liderul detașat al banilor rambursați pentru cele trei rânduri de alegeri – 221,78 milioane de lei fiind date înapoi social-democraților, adică mai mult de o treime din suma totală. (Libertatea)

5. Cetățenii români care călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii (UK) sunt obligaţi, începând de marţi, să obţină o Autorizaţie Electronică de Călătorie (ETA). Documentul are ca scop îmbunătăţirea securităţii frontierelor britanice şi permite guvernului un mai mare control şi supraveghere a persoanelor care intră în ţară. Completarea formularului se face exclusiv online, durează 20 de minute şi costă 10 lire sterline pentru fiecare persoană. În trei zile se primeşte documentul care permite intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii fără viză. ETA este necesară pentru toate persoanele care vor să intre în ţară, inclusiv pentru copii şi bebeluşi. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Formaţia Arminia Bielefeld, din liga a treia germană, s-a calificat în finala Cupei Germaniei, trecând în semifinale de Bayer Leverkusen, scor 2-1.

6. BYD, gigantul auto chinez care se extinde pe piaţa Europeană şi care va avea inclusiv o fabrică în Ungaria, discută cu Ţiriac Auto, cea mai mare reţea de dealeri de pe plan local, pentru un showroom în Bucureşti. (ZF)

7. Platforma TikTok și compania Meta, care deține Facebook, Instagram și Whatsapp, au publicat rapoarte de transparență în care fac referiri la alegerile prezidențiale din România de anul trecut, anulate în cele din urmă din cauza suspiciunilor de intervenție externă în favoarea unuia dintre candidați. Rapoartele arată că milioane de like-uri și de solicitări false de urmărire au fost împiedicate de platforma TikTok, care a blocat zeci de mii de conturi de spam și circa 100.000 de conturi false în România. (Digi24)

8. Serbia și Ungaria au convenit marți asupra întăririi cooperării militare bilaterale și au semnat, la Belgrad, un acord privind planul acestei cooperării pe anul 2025. Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat de ministrul sârb al apărării, Bratislav Gasic, și de omologul său ungar, Kristof Szalay-Bobrovniczky. (Hotnews)

9. Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, sugerând că discuţiile dintre SUA şi Rusia pe această temă au stagnat. (News.ro)

10. Partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN, Reuniunea Naţională) din Franţa a reacţionat violent, marţi, la decizia-şoc care, în acest stadiu, o împiedică pe Marine Le Pen să candideze la alegerile prezidenţiale din 2027, denunţând o „tiranie a judecătorilor” şi convocând pentru duminică, la Paris, un mare miting de susţinere. Justiția a anunţat că o decizie în apel va fi pronunţată „în vara anului 2026”, cu mult înainte de alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, Marine Le Pen a decis să sesizeze Curtea Constituţională şi CEDO. (News.ro)

Fotografia dimineții – Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe cântărețul Kid Rock. Trump a semnat un ordin executiv împotriva speculei cu bilete și a reformei industriei biletelor pentru concerte. Andrew Harnik/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: Problema obezității în Europa a atins „proporții epidemice” – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Facebook a făcut lobby în toată Europa pentru blocarea GDPR