18% din totalul deceselor la nivel mondial în 2018 sunt o consecință a poluării aerului prin arderea combustibililor fosili – Cronica de Mediu
1. Un procent de 18% ( ± 8,7 milioane) din totalul deceselor la nivel mondial în 2018 și probabil o proporție similară în anii anteriori este o consecință a poluării aerului prin arderea combustibililor fosili, conform unui nou studiu condus de Universitatea Harvard. (forbes.com)
2. O echipă de cercetare condusă de City University of Hong Kong (CityU) a dezvoltat un nou fotocatalizator care poate produce combustibil metan (CH4) selectiv și eficient din dioxidul de carbon folosind lumina soarelui. Potrivit cercetărilor lor, cantitatea de metan produsă a fost aproape dublată în primele 8 ore ale procesului de reacție. Dioxidul de carbon (CO2) este unul dintre gazele cu efect de seră majore care provoacă încălzirea globală. Dacă dioxidul de carbon ar putea fi transformat în energie, ar rezolva 2 probleme majore. (psy.org)
3. Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare provocând o uriașă viitură. În jur de 125 de oameni sunt dispăruți. (reuters.com)
4. Un avion KLM a efectuat primul zbor din lume în care s-a folosit combustibil sintetic. Aeronava KLM a utilizat o combinație de combustibil cu 500 de litri de kerosen sintetic produs de Royal Dutch Shell cu dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile, alături de combustibilul obişnuit pentru alimentarea aeronavei „Combustibilul sustenabil va avea probabil cea mai mare contribuţie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul noilor flote de aeronave. Tranziţia de la combustibilii fosili la alternative durabile este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria”, a apreciat Pieter Elbers, şeful KLM, divizia olandeză a companiei aeriene Air France KLM. (reuters.com)
5. Astăzi, o coaliție națională de peste 220 de organizații a lansat campania “30 de milioane de case solare”. Obiectivul campaniei este de a alimenta cu energie solară 30 de milioane de case din SUA în următorii cinci ani. Coaliția estimează că planul celor 30 de milioane de case solare va crea trei milioane de locuri de muncă bine plătite. Ar reduce facturile de energie cu cel puțin 20 de miliarde de dolari pe an. Și, ar reduce emisiile anuale totale de gaze cu efect de seră cu 1,5%. (solarpowerworldonline.com)
6. Printre numeroasele dezastre cauzate de schimbările climatice în întreaga lume, oamenii de știință au identificat încă unul: înrăutățește sezonul alergiilor. Potrivit noului studiu, combinația aerului încălzit și a nivelurilor mai ridicate de dioxid de carbon din atmosferă a făcut ca sezonul polenului în America de Nord să înceapă cu 20 de zile mai devreme, în medie, și să aibă cu 21% mai mult polen. (nytimes.com)
7. Danemarca construiește prima insulă artificială din lume plină de turbine eoliene gigantice. Această insulă artificială de 30 de acri este construită pentru a găzdui o expansiune imensă a producției eoliene actuale și este proiectată pentru a se extinde în viitor. Dezvoltarea insulei energetice va fi realizată în parteneriat public – privat în proporție de 51/49. Planurile inițiale sugerează că turbinele eoliene vor avea o capacitate de trei gigawați, cantitatea de energie utilizată de aproximativ trei milioane de gospodării europene. (mymodernmet.com)
8. Topirea permafrostului arctic va introduce în atmosferă de 4 ori cantitatea de carbon emisă de oameni, accelerând încălzirea planetară. Solul înghețat din regiune conține de peste patru ori mai mult carbon decât cel eliberat de oameni sub formă de gaze cu efect de seră, arată cercetările. (nypost.com)
9. Una dintre cele mai persistente tendințe din ultimii ani a fost încurajarea dezvoltării sustenabile prin unelte financiare dedicate Cel mai adesea s-a vorbit despre certificate verzi . Din 2020 vorbim de o creștere accelerată pentru o serie de noi produse, inclusiv certificate pentru proiecte cu impact social, împrumuturi legate de sustenabilitate și certificate de sustenabilitate. Săptămâna trecută, BNEF a publicat cifre care arată că vorbim deja de un record de 732 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 29% față de anul precedent. Ne așteptăm ca 2021 să producă încă un record, la 900 de miliarde de dolari. (about.bnef.com)
10. Cel mai mare program de solarizare a agriculturii implică dotarea cu panouri solare a 3,5 milioane de pompe de apă din ferme, precum și înființarea de centrale solare mici de până la 2 megavați în sub-stațiile care alimentează fermele. (about.bnef.com)
Foto: 1989 vs 2020: Ghețarii dispăruți ai Islandei: