1401 clădiri din învățământul preuniversitar nu au încă o conexiune la internet

1. Datoria externă totală a României a crescut la sfârşitul lunii iunie cu 2,09 miliarde euro, ajungând la 128,02 miliarde euro, comparativ cu decembrie 2020, arată datele publicate vineri de Banca Naţională a României. (News.ro)

2. Dintre cele aproape 23.000 de clădiri din învățământul preuniversitar care au săli de curs sau laboratoare școlare, 1401 nu au încă o conexiune la internet, conform ministerului Educației. (Hotnews)

3. Premierul Florin Cîţu a publicat, vineri dimineaţă, execuţia bugetară la 6 luni. Potrivit datelor prezentate, cel mai rău stă Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, cu 28%. La polul opus, cu 96% execuţie bugetară, sunt Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii. (News.ro)

4. România a ieșit din rândul țărilor cu venituri mari, în contextul pandemiei, după numai un an în care s-a regăsit în acest grup în care se aflau deja toate țările UE, în afară de Bulgaria, arată cele mai recente date ale Băncii Mondiale. România este clasificată, în prezent, ca o țară cu venituri medii superioare (upper middle income), având la finalul anului 2020 un venit brut naţional (VNB) pe cap de locuitor de $12.570. Pentru a face parte din grupul țărilor cu venituri mari, țara noastră trebuia să aibă anul trecut un venit brut național pe cap de locuitor de minimum $12.696. (G4Media)

Din Cronica de Business: China a închis un terminal important din portul Ningbo-Zhoushan, al treilea cel mai traficat port din lume, după ce un lucrător a fost depistat pozitiv. Închiderea va afecta transportul de mărfuri către Europa și America de Nord. (CNBC)

5. România este singura țară din regiunea Europei Centrale și de Est unde industria nu a revenit la nivelurile pre-pandemice, arată un raport al Erste Group Research. (G4Media)

6. România încearcă de mulți ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depășește încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritățile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale, rata de refuz pentru România este în continuare cu mult peste pragul de 3%, în anul fiscal american 2020, această rată trecând din nou de peste 10%, respectiv fiind de 10,14%. (Profit.ro)

7. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu susţine obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 în nicio ţară, deşi apără importanţa imunizării, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a agenţiei, ca răspuns la faptul că mai multe ţări iau în considerare impunerea vaccinării obligatorii. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au demonstrat că se poate folosi un hormon tiroidian sintetic pentru a stabiliza gena răspunzătoare de unele din bolile neurodegenerative. Descoperirea, rezultată în urma testelor pe șoareci, sugerează posibilitatea dezvoltării de noi medicamente pentru tratarea afecțiunilor Alzheimer, Parkinson și diverse alte scleroze. (MedicalXpress)

8. România a fost, anul trecut, al șaptelea producător de cartofi din UE, realizând 4,9% din producția totală la nivelul blocului comunitar, arată datele Eurostat. În 2020, România a produs 2,683 milioane de de tone de cartofi, în scădere de la 2,715 milioane de tone în 2019. (Profit.ro)

9. Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că evenimentul din urmă cu 20 de ani în care premierul Cîțu a fost prins la volan, în Statele Unite, sub influența băuturilor alcoolice, este „o problemă gravă” care trebuie lămurită de PNL și președintele Klaus Iohannis. (Digi24)

10. Copiii de până la patru ani își vor putea schimba numele și sexul la școală fără consimțământul părinților lor, în conformitate cu noile linii directoare de incluziune LGBT elaborate de guvernul scoțian. Noile orientări privind incluziunea spun că profesorii nu ar trebui să pună întrebări elevilor, ci să le ceară în schimb numele și prenumele lor noi. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Sindicaliştii din educaţie au anunţat că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai – Cronica serii
Un apel prin care studenții romani sunt îndemnați să se unească „împotriva genocidului” din Palestina a început să circule pe rețelele de socializare – Cronica serii