Aparatul bugetar a crescut puternic și a depășit, la final de octombrie, borna de 1,3 milioane de posturi ocupate – Cronica dimineții

1. Aparatul bugetar a crescut puternic și a depășit, la final de octombrie, borna de 1,3 milioane de posturi ocupate, pentru prima dată începând din anul 2009. Creșterea constantă a numărului de bugetari începând din 2014, când a fost atins un minim de 1,18 milioane, este îngrijorătoare, având în vedere situația fragilă a finanțelor statului, cu deficitul bugetar prognozat la 8,58% din PIB în termeni cash (standardul intern) și 7,9% în termeni ESA (standardul UE). (Profit.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, a anunțat că miercuri va avea loc prima discuţie PSD-PNL-USR-UDMR pentru o viitoare guvernare, el arătând că este un prim pas, o tatonare. Deputatul a mai spus că avem o situaţie destul de gravă, cu 35 – 37% extremişti în Parlament şi o coaliţie cu patru partide nu este uşoară, dar partidele trebuie să lase la acasă din orgolii şi să găsească un numitor comun. (News.ro)

3. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după întâlnirea de marți cu Elena Lasconi, că au discutat despre „o majoritate parlamentară pro-europeană”, fără a face vreo referire la poziționarea PSD pentru turul II al alegerilor prezidențiale de duminică, 8 decembrie. (Hotnews)

4. Candidatul independent la Preşedinţie Călin Georgescu, clasat pe primul loc în urma turuluii l al alegerilor prezidenţiale, a declarat că va desemna un prim-ministru care se prezintă cu o majoritate, dar un prim-ministru care în primul rând este pregătit moral, profesional. ”Şi, evident, putem negocia programul de ţară pe care sau prin care eu am fost ales”, a adăugat Geogescu, subliniind că va aduce un guvern stabil. (News.ro)

5. Ministerul Finanțelor a încasat 5,6 miliarde de lei din amnistia fiscală, în contextul în care ținta acestui demers a fost revizuită în noiembrie la 5,6-6 miliarde de lei. Astfel, până la termenul limită (25 noiembrie), 202.479 de firme și persoane fizice au cerut să beneficieze de amnistie, din care 99.758 cereri au fost respinse. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a învins reprezentativa Serbiei, scor 27-25 (13-16), în ultimul meci din grupa B a Campionatului European, calificându-se în faza principală a competiției.

6. Șase bănci au făcut 87% din cel mai mare profit din istoria sistemului bancar. Topul celor mai mari profituri din industria bancară românească are în vârf Banca Transilvania, urmată de BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și BRD. Cele șase bănci au cumulat un câștig net de 9,98 de miliarde de lei, dintr-un total de 11,5 miliarde de lei. (Economica)

7. Directorii TikTok au declarat că platforma de social media a eliminat o rețea care făcea campanie ascunsă pentru Călin Georgescu, a cărui victorie șocantă în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie a aruncat țara în cea mai mare criză politică de la căderea comunismului. (G4Media)

8. Natalitatea în UE a atins minimul ultimelor șase decenii în 2023, cu doar 3,6 milioane de nou-născuți, sub previziunile Bruxelles-ului. Femeile aleg să nască la vârste mai înaintate, în medie la 30 de ani. Conform Eurostat, numărul nașterilor în cele 27 de state membre ale blocului comunitar a scăzut la 3,66 milioane în 2023, cel mai mic nivel din 1961, de când se țin statisticile de acest fel. Totodată, din 2022 în 2023 s-a înregistrat cel mai mare declin anual, de 5,5%. (Biziday)

9. Pentru prima oară în ultimii aproape 40 de ani, un președinte sud-coreean a declarat legea marțială, invocând pericolul nord-coreean. Decizia președintelui Yoon Suk Yeol a fost întoarsă de parlament. Opoziția vrea demisia sau suspendarea președintelui, pe care îl acuză de trădare. (Bloomberg)

10. Călin Georgescu, independentul ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, a declarat marți seară, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că „a simțit că va fi președintele României de acum un an și jumătate”. Acesta a repetat că nu este împotriva UE și NATO, dar nu este de acord cum negociază liderii români interesul românesc în cadrul acestor instituții. Georgescu susține că nu este pro-rus, dar spune că România trebuie să vizeze pacea în Ucraina și l-a lăudat pe Orban. „Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit”, a mai declarat el. Întrebat despre scutul de la Deveselu, acesta a spus că „va fi evaluat”. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Pisoiul Larry surprins lângă bradul de Crăciun din Downing Street, sediul guvernului britanic. Jonathan Brady/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. “Acest moment necesită vindecare și reconciliere” – Cronica dimineții
Ministrul de externe din Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria – Cronica dimineții