Elena Lasconi va fi candidata USR la alegerile prezidențiale – Cronica dimineții

1. Elena Lasconi a fost votată, în Congresul USR de sâmbătă, candidata partidului la alegerile prezidenţiale, cu un procent de 94,32%. Preşedinta formaţiunii a făcut apel la toate formaţiunile de dreapta să vină să susţină proiectul USR pentru prezidenţiale şi a adăugat că este dispusă să aibă o discuţiei tete-a-tete cu Nicolae Ciucă despre care a spus că „este un militar de carieră, un domn cumsecade”. (News.ro)

2. Astăzi este ultima zi în care șoferii își mai pot alimenta mașinile la prețuri apropiate de 7 lei/l, chiar și sub 7 lei/l în unele benzinării Petrom. De mâine, 1 iulie, ei vor achita chiar și cu 20 de lei în plus pe un plin (de 40 de litri), prețul carburanților standard urmând a sări de 7,5 lei/l, iar cel al carburanților premium, chiar de 8 lei/l, în urma intrării în vigoare a celei de-a doua majorare de accize, care a fost efectuată de Guvern în două etape în acest an. (Profit.ro)

3. Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată și nu poate fi justificată se majorează de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70% Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Sonda spațială Chang’e-6 a Chinei a returnat cu succes pe Pământ probe de sol de pe partea îndepărtată a Lunii. Sonda a ajuns cu bine într-o regiune pustie din Mongolia Interioară, iar capsula cu probe a fost transferată ulterior la Beijing. Cercetătorii de la Academia de Tehnologie Spațială a Chinei au extras apoi aproximativ 2 kilograme de probe, care vor fi cercetate. Este pentru prima oară când oamenii obțin probe de sol de pe partea întunecată a Lunii. (The Guardian)

4. Asociația ACCEPT a transmis că marşul Bucharest Pride 2024, de sâmbătă din Capitală, a fost cel mai mare de până acum, fiind în jur de 27.000 de participanţi la acest eveniment dedicat comunităţii LGBTQIA+. Marşul a fost susţinut de 25 de ambasade, iar la eveniment au fost prezente mai multe asociaţii care reprezintă comunitatea. (News.ro)

5. Consiliul editorial al cotidianului american The New York Times i-a cerut președintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă, după prestatia dezastruoasă din dezbaterea cu Donald Trump. Într-un editorial intitulat „Pentru a servi ţara, preşedintele Biden trebuie să părăsească cursa” pentru Casa Albă, The New York Times l-a descris pe Joe Biden drept „umbra unui lider”, după ce preşedintele în vârstă de 81 de ani „a picat propriul său test”. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: România intenționează să își stabilească propriul ritm pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonare, făcând abstracție de solicitările Comisiei Europene legate de tranziția către energia verde, reiese din ultima variantă a proiectului de strategie energetică elaborat de Ministerul Energiei. O contribuție importantă în producția de energie cu emisii scăzute de carbon o vor avea reactoarele mici modulare, însă strategia stabilește construirea lor până în 2035, față de 2029 – ultimul termen cunoscut. (Hotnews)

6. Astăzi are loc primul tur din alegerile parlamentare anticipate convocate de președintele francez Emmanuel Macron. Alegerile parlamentare anticipate din Franța sunt printre cele mai importante din ultimele decenii, atât pentru Hexagon, cât și pentru restul Europei. În decurs de două săptămâni, Franța ar putea avea un guvern de stânga sau de dreapta ori poate intra în impas politic dacă niciun bloc nu câștigă majoritatea, o situație ce ar paraliza țara. (Libertatea)

7. Board-ul Fondului Monetar Internaţional a aprobat a patra revizuire a acordului semnat cu Ucraina, o decizie prin care se acordă imediat $2,2 miliarde pentru stabilitatea financiară şi fiscală a ţării. (G4Media)

8. Un grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvăluit proiectul unui robot umanoid acoperit cu piele umană dezvoltată în laborator. Robotul poate fi făcut să zâmbească, iar echipa care l-a realizat spune că acesta ar avea capacitatea de a recrea și alte expresii asemănătoare cu cele ale oamenilor. (Digi24)

9. Curtea Supremă din Texas a menținut interdicția pentru medici de a prescrie medicamente care blochează pubertatea sau tratamente hormonale minorilor și care le interzice să efectueze intervenții chirurgicale ce modifică caracteristicile fizice ale pacienților pentru a se potrivi mai bine cu identitățile lor de gen. Profesioniștii medicali care încalcă interdicția își vor pierde licențele. (WashingtonPost)

Din Cronica Sportivă: Germania a câștigat cu Danemarca, 2-0, în optimile Euro 2024. Partida a fost întreruptă în prima repriză din cauza furtunii. Au marcat: Havertz 53-penalty, Musiala 68.
Elveția s-a calificat în sferturile de finală ale Euro 2024, după ce a învins, cu 2-0, chiar pe deţinătoarea trofeului, Italia. Au marcat: Freuler 37 și Vargas 46.

10. În Ierusalim, la protestul săptămânal din Piața Paris, în fața reședinței oficiale a premierului Benjamin Netanyahu, un ofițer de poliție a înjurat și amenințat un protestatar pe care l-a reținut, spunându-i „O să-ți violez mama” și numindu-l „fiu de cățea”. (TimesofIsrael)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Guvernul ar putea plafona prețurile și pentru produsele alimentare de bază
Alexandru Rafila: Ne imunizăm la Covid-19 în doi ani, trecând prin boală, la fel ca o gripă obișnuită – Cronica dimineții